стрічка

На Ківерцівщині директорка школи безпідставно змусила учня переписувати ДПА

22 Червня 2018, 09:18
фото ілюстративне 2338 Джерело: Freepik
фото ілюстративне

Директорка школи змусила дев'ятикласника переписувати державну підсумкову атестацію (ДПА).

Чинна директорка загальноосвітньої школи села Озеро Ківерцівського району Світлана Степанюк своїми діями викликала шквал обурення від батьків. Усе тому, що очільниця школи незаконно та безпідставно, на їх думку, змусила дев'ятикласника переписувати державну підсумкову атестацію.

Чи мала керівниця право на такий вчинок та що тепер загрожуватиме її професійній діяльності - ми поговорили з начальником відділу освіти Ківерцівської районної державної адміністрації Миколою Грибуком.

Учні озерівської школи у той день писали Державну підсумкову атестацію. Дев'ятикласник Роман Генда справився з нею не найкраще, написавши роботу на 3 бали. Однак, вчителі на чолі з директоркою не повірили, що Роман зміг виконати завдання навіть на такому рівні. Коли хлопець уже майже доходив додому, його викликали назад у школу та змусили переписувати роботу ще раз. Як результат - юнак написав її всього на 1 бал. 

Тоді, члени комісії вирішили оцінити знання Романа, знайшовши середнє арифметичне з балів двох написаних робіт. Таким чином, юнак отримав за свою ДПА 2 бали.

Таким розвитком подій дуже обурилася мама хлопця. Саме вона написала скаргу у Відділ освіти Ківерцівської РДА. Грибук зізнається, вони не могли пропустити це поза увагою, тому почали розбиратися в ситуації.

«Приїхавши у школу, факт написання двох робіт ми підтвердили. Відділ освіти зібрав усі необхідні матеріали про скоєне порушення та подав їх до роботодавця, яким виступає Ківерцівська районна рада», – каже Микола Грибук.

Тож покарання для директорки призначить райрада. Микола Грибук каже, це обов'язково повинна бути догана.

Однак, головний освітянин району впевнений, така міра покарання вдарить хіба що по репутації директорки. А жорсткіше покарання очільницю школи чекатиме тільки у тому випадку, якщо за нею виявлять ще якісь порушення.

Переписувати завдання учнів можуть змусити тільки у тоді, коли їх спіймають на гарячому під час написання ДПА: якщо школяр користувався допоміжними матеріалами чи якимось іншим нечесним способом намагався виконати роботу. Тільки у цьому, за словами Грибука, випадку його можуть змусити виконати завдання вдруге.

«Такий злочин не просто перечить закону, а й порушує права дитини», – каже пан Микола.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024