стрічка

Розвалений коледж та переповнені школи: губернатор відвідав Любешівський район

19 Червня 2018, 15:04
1666

Голова Волинської обласної державної адміністрації Олександр Савченко побував у двох сільських школах Любешівського району 15 червня 2018 року. Так, у Седлищі чекають на добудову спортзалу та просять звести ще один корпус, а в Гірках зведення нової школи почали ще 7 років тому, однак нині є лише «коробка».

Про це повідомляє  відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

1 вересня кількість школярів у Седлищі сягне 367 дітей, тоді як школа розрахована лише на 200. За актовий зал тут служить найбільший клас, а спортзал будують вже кілька років – звели коробку, та коштів на завершення немає. Тому взимку діти займаються фізкультурою на матах у коридорах, а це заважає навчальному процесу.

«Це надзвичайно проблемно, бо в коридорах і так багато дітей, адже там стоять столи і діти грають в теніс, або розстелені мати і вони займаються гімнасткою. Тому сподіваємося, що спортзал таки буде. Якщо і не до 1 вересня, то хоча б до кінця року», – каже директорка школи Надія Оліферук.

Спортзал тут почали будувати у другій половині минулого року за державні кошти. Нині освоєно вже 3 млн, а на спортивний зал та санвузли, які наразі у школі теж тільки на дворі, загалом треба 7 мільйонів гривень. Планують обладнати ще й душові. Наразі там вже влаштовані стіни, перекриття, покрівлі, проведена теплова мережа та каналізація протипожежного водопроводу. Загалом генпідрядник оцінює будівельну готовність на 63%.

«Для виконання усіх робіт необхідно 3 місяці часу за умови наявності фінансування», – резюмував Швець.

Адже залишилося провести внутрішні роботи, встановити вікна та підвести комунікації.

«Ми очікуємо кошти. На реалізацію інвестпроекту плануємо передбачити майже два мільйони гривень з ДФРР. Обіцяли з дня на день», – повідомив голова ОДА Олександр Савченко.

А ще майже двісті тисяч гривень очікують від Любешівської селищної ради.

 












 

Ще один об`єкт, який оглянув голова ОДА - школа у селі Гірки. Тут також не вистачає місць для школярів – у старих приміщеннях, збудованих ще за Польщі, навчається 115 дітей, тоді як приміщення розраховані на 85 дітей. Тож школярі мусять ходити на навчання у дві зміни. Немає навчальний заклад ні актової зали, ні спортзалу. Між тим, поряд ще 7 років тому почали зведення нової школи. Однак за весь час сюди вклали лише 700 тисяч гривень, тож наразі є лише цегляні стіни. Окрім того, проект школи, аби здешевити будівництво, переробили – відмовилися від ідеї зведення двоповерхової будівлі. Тому на її добудову треба 23 мільйони гривень.

За проектом нова школа матиме потужність 150 учнівських місць, проте наразі там лише влаштовані стіни. На 2018 рік на реалізацію проекту планується передбачити близько семи мільйонів гривень з ДФРР та майже мільйон з бюджету Любешівської селищної ради. Також, кошти соцеконому – 368, 045 тисяч. гривень, кошти Любешівської селищної ради – 11 мільйонів 041 35 тисяч гривень.

«Я розумію, що на 1 вересня 2019 у нас є 99% шансів, що все буде добре», – запевнив батьків губернатор. Адже Прем’єр-міністр вже підписав розпорядження щодо виділення на школу із співфінансуванням із місцевого бюджету 8-ми мільйонів гривень. Цих коштів вистачить, аби розрахуватися із будівельниками та частково накрити школу. Окрім того, певну суму коштів дадуть нардепи із коштів із соцеконому. Саме така співпраця дасть змогу завершити школу у Гірках, аби діти нарешті могли навчатися у зручних, просторих та теплих класах.

Третім навчальним закладом, який відвідав керівник найвищої виконавчої гілки влади в області став Любешівський технічний коледж ЛНТУ, де 8 серпня 2017 року під час проведення будівельно-ремонтних робіт у частині орендованого ПП «НОВАС Фарм» приміщення сталося аварійне руйнування зовнішньої стіни чотирьох поверхів адміністративно-навчального корпусу.

Відповідно до наказу ректора Луцького НТУ від 09.08.2017 року створено комісію з розслідування аварійного руйнування та складено відповідний акт. Експерти, які вивчали масштабність аварії, її наслідки, встановили, що аварійне приміщення коледжу підлягає відновленню, а не зносу. На даний час аварійний корпус закритий. У навчально-виробничому та побутовому корпусах створено додаткові навчальні аудиторії для проведення повноцінного освітнього процесу. За фактом часткового руйнування зовнішньої стіни 4-поверхового приміщення корпусу коледжу проводиться досудове розслідування кримінального провадження.

Для відновлення повноцінної роботи навчального закладу, проведення реконструкції необхідні кошти у сумі 12 мільйонів гривень, проте реконструкцію не можна почати через відстуності експертизи.

«Поки не закрита справа ми поки не можемо забрати ці руйнування, які соромлять нашу державу, все-таки це прикордонна територія, бо вони є речовим доказами. З іншого боку я сам розумію, і це розуміє начальник місцевої поліції, що там немає перспектив у кримінальній справі, бо немає кримінального діяння», – мовив посадовець.

Тож він переконуватиме правоохоронців, що справу треба закрити, аби нарешті прибрати ці «речові докази» та почати укріплення будівлі.
















Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024