стрічка

Іван Смітюх відшкодував збитки більшості пасічникам, у яких загинули бджоли

16 Червня 2018, 12:59
1088

В Управлінні Держпродспоживслужби у Волинській області з’ясували причини загибелі бджіл у селах Новий Двір, Літин, Осьмиговичі , Купичів, Озеряни, Сушибаба Турійського району Волинської області.

Для встановлення причин загибелі бджіл спеціалісти ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області комісійно обстежили пасіки, посіви ріпаку та відібрали зразки підмору, розплоду бджіл, стільникового меду, рослин ріпаку і бакову суміш пестициду, – повідомляють на сайті відомства.

За результатами досліджень, проведених ДУ «Волинська регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби», у зразках підмору бджіл інфекційних та паразитарних хвороб не виявлено. За результатами проведеної фітосанітарної експертизи ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія», ентомологічних та мікологічних шкідливих організмів у посівах ріпаку не виявлено.

За результатами випробувань Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК Національного університету біоресурсів, в зразках рослин, бджіл, бакової суміші виявлено залишкові кількості пестицидів, а саме діючу речовину інсектицидної дії лямбда-цигалотрин (49,85 г/л).

Підсумовуючи наведене, причиною загибелі бджіл стало порушення норм чинного законодавства при обробці посівів ріпаку препаратами інсектицидної дії з діючою речовиною лямбда-цигалотрин.

Станом на 15.06.2018 господарство - власник посівів добровільно відшкодувало фінансові втрати 12 з 17 пасічників.

Нагадаємо, Район.Ковель повідомляв, що до масової загибелі бджіл на Волині причетне господарство екс-голови Ковельської РДА Івана Смітюха.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024