стрічка

«Ніколи село селу не дасть стільки як місто»: у Ковелі обговорили перспективи децентралізації

08 Червня 2018, 16:07
954

У Ковеля є всі шанси першому створити на Волині ОТГ на базі міста обласного значення. Столиця волинських залізничників може приєднати до себе три сільські ради – Зелену та Білинську, Ковельського району та Ружинську – Турійського.

Про це йдеться у повідомленні Волинського РВ АМУ.

Про перспективи створення Ковельської міської ОТГ йшлося під час виїзної консультації, з якою, в межах проекту «ПУЛЬС», до міста-члена Асоціації міст України, завітали Валентин Малиновський, Василь Гром та Тамара Зубенко, консультанти Офісу реформ, який діє при Волинському регіональному відділенні АМУ.

Під час зустрічі із депутатами, представниками міської та районної влади, трьох вищезгаданих сільських рад йшлося про формат, фінансовий аспект, процедуру, вигоди від створення Ковельської МОТГ. 









 

Більшість зійшлася на думці, що таке об'єднання вигідне, бо  дає можливість сільським жителям значно підвищити рівень послуг та доступ до міської інфраструктури, а місто отримає можливість розбудовуватися та розвиватися.

«Сьогоднішні сільські ради – це радянські сільські ради, які нічим не розпоряджаються і які чекають, коли йому прийде на зарплати субвенція із району. Приєднання до міста у плані розвитку для сільських територій – це благо, бо міста із їхнім потенціалом «витягує» села на інший рівень розвитку, бо ніколи село селу не дасть стільки як місто», – наголосив консультант із правових питань Асоціації міст України Валентин Малиновський.

Під час обговорення сільські голови висловили побоювання чи міська влада зможе допомагати самотнім пенсіонерам і чи утримуватимуть дороги у селах, які приєднаються до міста, чи збережуть інфраструктуру. Також були побоювання про збільшення податків і земельні питання.

«Після об’єднання не буде ніякої розмови про те, що фінансується якась Зеленська громада, бо її після об’єднання не буде, а існуватиме для всієї ОТГ єдина соціальна та освітня сфери, дороги, медицина. І якщо в ОТГ розглядатимуть питання освіти, то це не йтиметься окремо про місто, а окремо про Зелену, а це буде Ковель і Зелена разом. Алгоритм забезпечення фінансування освіти, який ви розробите діятиме на території всієї Ковельської міської ОТГ. Тож не бійтеся об’єднання з Ковелем», – сказав Василь Гром, консультант з бюджетних питань АМУ.  

Дискусія видалася жвавою, а після неї дійшли висновку, що Ковельській міській ОТГ незабаром бути.

Нагадаємо, що на початку травня Президент України Петро Порошенко підписав Закон щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до громад міст обласного значення. Цей документ дає можливість містам обласного значення об’єднати навколо себе сусідні сільські та селищні ради і стати центром об’єднаної громади без зайвих бюрократичних процедур, зокрема, без проведення виборів міського голови і депутатів міськради.

До речі, зволікання волинських міст обласного значення – Луцька, Ковеля, Володимира-Волинського і Нововолинська – зі створенням ОТГ призвело до того, що вони опинились у децентралізаційній облозі. Лише Ковель, Луцьк та Нововолинськ ще мають шанс приєднати до себе сусідні сільради, а от Володимир-Волинський такої перспективи, на жаль, уже немає.

 









 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024