стрічка

Волинським ОТГ передали землю за межами населених пунктів

07 Червня 2018, 16:15
873

У стінах головного управління Держгеокадастру у Волинській області відбулася урочиста передача земель державної власної сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів в комунальну власність об'єднаних територіальних громад Волині.

Про це інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування.

В.о. очільника управління Держгеокадастру у Волинській області Олесь Іващенко нагадав присутнім, що це вже друга передача землі ОТГ Волині, перша відбулася 27 лютого 2018 року. Тоді передали 962 гектари Городищенській ОТГ. Нині ж семи об'єднаним територіальним громадам Волинської області передається 756 ділянок загальною площею понад 10 тисяч гектарів. Далі земельні ділянки передаватимуть ОТГ згідно з планом-графіком, який затверджений Кабінетом Міністрів України.

Директор Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом'юк наголосив, що децентралізація триває. Мовляв, земельні питання озвучувалися разом із головами ОТГ ще із 2015 року, адже є надзвичайно важливими для об'єднаних громад. Він висловив думку про те, що така передача земель носить реальний характер, а не декларативний. Пархом'юк додав, що Держгеокадастр почав набувати ознак сервісної служби. Нагадав він і про навчання у земельній сфері для представників ОТГ Волині, якими опікується Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування. У своєму виступі він торкнувся і тих викликів, які виникають, зокрема, йдеться про ті першопрохідці-громади, які недоотримали у повному обсязі землі та інвентаризацію, яких буде здійснюватися за кошт місцевого бюджету.

Голова Боратинської сільської ради Сергій Яручик радий, що відбулася така передеча земель. Очільник Дубівської ОТГ Роман Троцюк теж задоволений такому сприянню ОТГ. Керманич Зарічанської ОТГ Ігор Пальонка додав, що це – хороший крок уряду, адже навіть молоді громади отримають шанс у повній силі господарювати на своїй землі та приваблювати інвесторів.

Перший заступник очільника головного управління Держгеокадастру у Волинській області Анатолій Поляков розповів про послуги відомства.

Також під час урочистої передачі земель йшлося про контроль за використанням та охороною земель та проведення нормативно-грошової оцінки земель населених пунктів. Так, нинішня передача землі стала першим кроком до ефективного управління цим ресурсом, наступним кроком має стати розробка містобудівної документації на ці землі і визначення планів розвитку територій.

Голова Колодяженської ОТГ Віталій Кашик зауважив, що передача земель – це позитивний крок для об′єднаних територіальних громади.

Очільниця Княгинівської обєднаної територіальної громади Олена Твердохліб наголосила на важливості цих земель для розвитку громади, зокрема співпраці із іноземними інвесторами. Керівник Турійської ОТГ Олексій Миколайович подякував працівникам Держгеокадастру за виконану роботу. А голова Поворської обєднаної територіальної громади Сергій Семенюк відзначив, що уряд виконав свої обіцянки для покращення добробуту населення.

Зауважимо, що процес передачі земель поза межами населеного пункту був би неможливий без активної позиції керівників громад. Нагадаємо, що до кінця року усі ОТГ отримають землі поза межами населених пунктів.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024