стрічка

На Волині розчищають річку для туристів на байдарках

07 Червня 2018, 08:53
1376 Джерело: YouTube

На Ківерцівщині небайдужі громадяни разом з лісівниками та волонтерами провели чисту річки Путилівка, яка є важливою для розвитку екологічного водного туризму.

Водночас, сплавлятися по ній складно через повалені та притоплені дерева., - йдеться у сюжеті Громадське.Волинь.

Щоб виправити цю ситуацію працівники НПП «Цуманська пуща» і волонтери частково розчистили береги, русло Путилівки від захаращення та протестували водний туристичний маршрут по цій річці, який знаходиться на стадії розробки. Відбулося це у вівторок, 5 червня, та було приурочено Всесвітньому дню охорони навколишнього середовища.

«Ми хочемо підготувати русло річки для водного маршруту на байдарках. Путилівка впадає в Горинь, тому цікаво стартувати з Цумані, щоб потім сплавлятися по Горині до Базальтових стовпів. Проте, щоб ця ідея втілилася в реальність потрібно провести усі підготовчі роботи. Зокрема, суттєвою перепоною для проведення сплавів є декілька великих перешкод-захаращень в ділянці між смт Цумань та с. Мочулки, які потрібно систематично розчищати», – зазначив начальник відділу еколого-освітньої та рекреаційної роботи Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» Павло Савчук.

В рамках цієї ініціативи працівники НПП «Цуманська пуща», волонтери з Луцька та представники цуманської громади збирали сміття, вивільняли русло від перешкод, проводили моніторинг глибин річища та аналізували особливості маршруту. В результаті проробленої роботи стало зрозуміло, що потрібно ще більше людей та зусиль, аби повністю розчистити річку, тому подібні заходи будуть відбуватися повторно.

Водночас, особливе занепокоєння в учасників заходу викликала загальна забрудненість річки побутовим сміттям: пластиковими пляшками, пінопластом, тощо. На жаль таке картина тенденційна не тільки для Волині, а й для всієї України.

Зокрема, згідно останніх соціологічних опитувань лише близько 5% українців назвали особистими проблеми навколишнього природного середовища. Про це у програмі «Подія Вересня» сказав Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, зіславшись на дослідження, проводене Соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення Міжнародного Республіканського Інституту.

«Лише 5% українців однією із головних особистих проблем назвали навколишнє природне середовище. Насправді – це діагноз для нас всіх», – сказав Остап Семерак.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром