стрічка

До масової загибелі бджіл на Волині причетне господарство екс-голови Ковельської РДА

03 Червня 2018, 10:55
1426 Джерело: labakprf.ru

На території Турійського району зафіксували масову загибель бджіл. У зв’язку з цим правоохоронці відкрили кримінальне провадження, а голова Волинської обласної державної адміністрації Олександр Савченко доручив створити робочу групу з координації та контролю за резонансною ситуацією.

25 травня робоча група провела засідання, на якому проаналізували результати обстежень пасік заявників. Члени групи поставили завдання завершити обстеження та провести дослідження відібраних зразків бджіл, меду, інсектицидів, бакової суміші та рослин ріпаку на наявність інфекційних та інвазійних захворювань і вміст інсектициду. Також присутні обговорили необхідність встановлення підприємства, причетного до загибелі бджіл.

На черговому засіданні робочої групи 29 травня стало відомо, що спеціалісти обстежили 347 бджолосімей, але фактів їх повної загибелі не виявили — загинула лише частина комах, інші живі та ослаблені.

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в області, в зразках підмору та розплоду бджіл, відібраних з пасік Ковельського та Турійського районів, інфекційних та інвазійних захворювань не виявлено.

Голова робочої групи дав доручення провести додаткове обстеження пасік, аби встановити кількість загиблих бджіл. 

Під час проведення слідчих дій обласна поліція виявила інсектицид «Престо» на складі сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю імені Лесі Українки в селі Колодяжне Ковельського району. Його знайшли в бджолах, баковій суміші та рослинах, а от у меді його не було. Власником Колодяжненського СТзОВ імені Лесі Українки є екс-голова Ковельської райдержадміністрації, колишній депутат Волинської обласної ради від Партії регіонів Іван Смітюх.

У понеділок, 4 червня, на засіданні робочої групи з координації та контролю за ситуацією, пов’язаною з підмором бджіл, розглядатимуть результати досліджень Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК та Одеської прикордонної контрольно-токсикологічної лабораторії на вміст пестицидів та інсектицидів, додаткових обстежень пасік щодо кількості загиблих бджіл та офіційний висновок ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024