стрічка

Екзарха Вселенського патріархату в Україні, який служив у Луцьку, обрали єпископом Комманським

06 Жовтня 2020, 22:03
5380

За пропозицією Всесвятішого Вселенського патріарха Варфоломія Святий і Священний Синод Вселенського патріархату обрав архімандрита Михаїла Аніщенка, який останні два роки був екзархом в Україні, єпископом Комманським. Про це на своїй Facebook-сторінці повідомляє пресслужба Вселенського патріархату.

У рішенні Синоду зазначено, що новообраний єпископ продовжуватиме здійснювати своє служіння в Україні. Це означає, що надалі отець Михайло Аніщенко офіційно іменуватиметься титулярним єпископом Комана, екзархом Вселенської патріархії в Україні.

Титулярним містом новообраного єпископа стало давнє каппадокійське місто Комана, нині ж на його місці розташоване турецьке селище Шаркей.

Довідково:

Отець Михаїл Аніщенко розпочинав своє пастирське служіння у Волинській єпархії під керівництвом митрополита Ніфонта, у Луцьку виконував обов‘язки інспектора духовної семінарії. Згодом його запросив на служіння до Вселенського патріархату патріарх Варфоломій.

Десять років отець Михаїл навчався у Греції (Афіни), а пізніше звершував служіння настоятелем храму преподобного Аліпія Стовпника Константинопольського патріархату в Анталії (Туреччина), яка належить до Пісідійської митрополії. 

2 лютого 2019 року в Андріївській церкві відбулася інтронізація архімандрита Михаїла в екзарха Вселенського патріархату у Києві, яку очолив митрополит Галльський Еммануїл (Адамакіс) у співслужінні грецьких ієрархів.

Оскільки кожен єпископ окремої Помісної Церкви повинен мати титул із власним кафедральним місто у межах канонічної території церкви, практика обрання титулярних єпископів широко поширена у багатьох православних Церквах, зокрема у Російській, де єпископ, що служить у Лондоні має титул давнього нині неіснуючого міста на Сході України Сурожа та навіть власну Сурозьку єпархію

 

У Вселенському Патріархаті ( і не лише у ньому) є традиція останніх століть - давати деяким нововосвченим єпископам титули міст Візантійської імперії, які, хоча вже і не існують, проте мають історичне значення і вагомі в історії Церкви.

Екзарх Вселенського Патріарха в Україні архімандрит Михаїл Аніщенко обраний єпископом Команським. Це древнє місто відоме з античних часів, пам'ятне нам як місце кончини святителя Іоанна Златоуста.

Останнім, хто титулувався єпископом Команським був владика Гавриїл де Вальдер (1946 - 2013), який очолював єпархію в Парижі. Чув з розповідей людей, що знали його - святого життя чоловік.

Опубліковано Віктором Мартиненком Вівторок, 6 жовтня 2020 р.


 

Читайте також: Майже добу тримав у церкві: священник-прихильник Путіна повернувся у Галинівку

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024